هفته دوم شهریور ماه به نام هفته بانکداری اسلامیو روز دهم شهریور ماه به نام روز بانکداری اسلامینامیده شده است.
در دی ماه سال ۱۳۵۸، با اعلام برقراری حداقل سود تضمین شده به جای بهره سپردهها، و کارمزد به جای بهره وامها و اعتبارات مورد مصرف بانکها، عنوان شد که بانکها اسلامی شده اند. ولی با عنایت به فقه پربار اسلام و احکام مربوط به معاملات اسلامی، این تغییرات جزیی، نمیتوانست به عنوان بانکداری اسلامی مورد قبول مردم باشد. سرانجام قانون مربوط به عملیات بانکی بدون ربا توسط متخصصان آگاه به مسائل شرعی تقدیم مجلس شد و در دهم شهریور سال ۱۳۶۲ به تصویب رسید.
سیستم موجود خالی از اشکال نیست و منتقدان جدی دارد اما حقیقت این است که تلاش برای پیاده کردن یک سیستم بومی و منطبق با شرایط روز جامعه اسلامی خود قابل ستایش است.
همه ساله در این هفته بانکها با اعلام موفقیتهای خویش در مسائل مختلف بانکداری، نسبت به اعلام موجودیت جهت جذب هر چه بیشتر سپردهها اقدام مینمایند اما متاسفانه طی سالیان اخیر کمتر شاهد تلاش جامع و تحقیقات کاربردی برای دستیابی به روش های کاربردی و جدید برای اجرای هر چه بیشتر سیستم اسلامی و خالی از ربا بوده ایم.
آنچه در بانکداری اسلامی مدنظر است کارآمدی بانکداری بدون ربا در ایجاد عدالت اجتماعی است.بانکداری اسلامی بایستی اولین هدف نظام اقتصاد اسلام را که عدالت اجتماعی است، تامین کند.
امری که تلاش های زیادی در جهت تحقق آن صورت گرفته اما حقیقت این است که خیلی کار ها هم انجام نشده و یا کمتر به آن توجه شده است.
نظام بانکی ایران یکی از پاک ترین سیستم های بانکی و با کمترین اثرات ربوی است اما منتقدان سرسخت معتقدند تا با نظام مطلوب فاصله داریم.
مردم به سیستم بانکی و قوانینش که از فیلتر مجلس و شورای نگهبان عبور کرده اعتماد دارند و تنها خواستار پیشرفت هرچه بیشتر و دستیابی به قله های نظام بانکداری اسلامی و خالی از ربا هستند .